Çeyiz Serme Adeti Nereden Çıktı, Neden Çeyiz Serilir
Ev yapılarımız gelenek, görenek ve islami yaşantımıza göre şekillenmiştir.Buna istinaden yüzyıllardan beridir gelen Haremlik bölümü ve Selamlık bölümü ayrılmıştır.Yani hane halkının yaşam alanı ile, misafir olanın yani hane halkı dışından olanın misafir edileceği yer birbirini görmeyeceği şekilde tasarlanmaktaydı. Ancak ne var ki yine gelenek ve göreneklerimizden gelme olan çeyiz serme merasimi bu davranışın tam tersi olarak yapılmaktadır.
Yeni evlenecek çiftin evi düğüne kısa süre kalan en mahrem yerlerine kadar misafirlere açılmaktadır.Gelin ve Damat daha kullanmadan, dantelli, güpürlü çeyizlik havlular, dantelli iç çamaşırlar, akletler, gecelikler, çeyizlik örtüler, yazmalar, beyaz eşyalar, mobilyalar çeyiz serme adıyla bir müze havasında sergilenmektedir.
Çeyiz serme, çeyizi gösterme adeti nereden gelmektedir, bu tezatlı nerede başlamıştır.
Gelenek göreneklerimizde ve eski ev yaşamlarımızda yeni evlenen çift ayrı bir evde yaşamaya başlamazdı.Yeni evlenen çiftin ev ihtiyaçları gücü yettiği nispette kendi ve anne baba tarafından tamamlanmaya çalışılır, gelin olacak kızlar çeyiz için dantel, iğne oyası bir çok ihtiyacını kendileri karşılardı.
Şimdi ki gibi her şeyin çift çift alınıp yedeklendiği gelin evleri yoktu.
Gelen misafirlere ev gezdirilir duaları alınır, bu esnada evde olan eşyalar görünür şekilde konulur ki gelen misafirler evdeki eksikleri görsün ve güçleri nispetinde o eksikleri tamamlasınlar.Evet çeyiz sermenin eskiden tek sebebi buydu.Kimseyi kırmadan, gücendirmeden evin eksiğinin görünüp tamamlanması için çeyiz serilirdi.
Bu gelenek zamanla gelin kızın ve hanesinin el işi yaptığı dantelli, güpürlü, boncuklu işlerin sergilenmesine daha sonra satın alınmış çeyizlik dantel, güpürlü havluların, fiskos takımlarının sergilenmesine daha sonrada elektronik, eşyalarda dahil bütün eşyaların gösterilmesine evrilmiştir.